MOLIENDO ETHOPİA DJİMMAH YÖRESEL KAHVE
MOLIENDO ETHOPİA DJİMMAH YÖRESEL KAHVE
MOLIENDO ETHOPİA DJİMMAH YÖRESEL KAHVE

MOLIENDO ETHOPİA DJİMMAH YÖRESEL ÇEKİRDEK KAHVE (ML-33)

Marka : MOLIENDO
İndirim Oranı : %8 İndirim
Fiyat : ₺259,00(KDV Dahil)
İndirimli : ₺239,00(KDV Dahil)
Barkod : 8682190852427
₺49,23 'den başlayan taksitlerle
:

Özellikler

Çekirdek Tipi: Arabica (Heirloom)

Hasat Zamanı: Ekim - Mart

İşleme süreci: Kuru İşleme

Tadım Notları: Kakao, Kuruyemiş, Yeşil Limon 

Aroma (Koku): Yeşil Limon

Gövde: Orta

Yetiştiği İrtifa: 1700-1920m

Asidite: Düşük

İçim: Yudumla birlikte bütün ağza kuruyemiş tatları ve kakao yayılıyor, peşi sıra alttan gelen yeşil limon tadı baskın olmasa da kendini arka planda hissettiriyor. Yudum sonrası ağızda bıraktığı şarapsı tortu oldukça hoş ve bir sonraki yudumu tetikliyor. 

 

Etiyopya’da kahve yetiştiriciliği 5 ana bölgede yapılıyor bunlar Sidamo, Limu, Yirgacheffe, Harrar ve Djimmah. Djimmah (Jimma olarak telaffuz edilir, Djimma, Cimma, Cimmah veya Jimma, Jimmah gibi yazılışlarını görmek de mümkündür), kahvenin keşfedildiği bölge olan Kaffa'ya çok yakın bir şehirdir.  Yüz ölçüm olarak oldukça küçüktür, ancak bölgedeki nüfus onu Addis Ababa'dan sonra Etiyopya'nın en yoğun yerleşim yerlerinden biri yapar. 

 

Etiyopya kahve üretiminin %50’sine yakın bir bölümü bu bölgeden çıkar. Bunun nedenlerinden biri Djimmah kahvesinin blending’e çok uygun bir kahve olmasıdır. Bir araya geldiği kahveleri dengelemesi nedeniyle birçok büyük ölçekli üretim yapan firmanın da odak noktasındadır. Kahve ağaçları ormanlar içerisinde yer alır, bu bakımdan kahvenin ilk keşfedildiği dönemdeki orijinalliğini koruduğunu söyleyebiliriz. Genelde hasat, yüksek kahve ağaçlarının tepelerinden başlar.

 

Etiyopya kahve sınıflandırması 1-9 arasında yer alıyor bunlar kahve, boyutu, nitelik, defect gibi birçok kriterle değerlendiriliyor. Bu çekirdek 5. Kategoride yer alıyor ve bunun nedenlerinden en önemlisi ise heirloom kategorisindeki bu çekirdeklerin farklı boyutlarda olması.

 

Geleneksel kuru yöntem ile işlenen kahve kirazları önce güneşte kurutuluyor sonrasında ise tamburlarda kahvenin kurumuş kirazı, çekirdekten ayrılıyor. Yıkama yönteminde olduğu gibi meyve çekirdekten %100 ayrışmadığı için çekirdek üstünde çok az miktarda olsa da meyveler kalabiliyor. Bu da kahve tadına az da olsa bazı meyvemsi tatları katıyor.  

 

Detaylı Bilgi

Etiyopya kahvenin ana vatanı olunca Arabica çekirdeklerinin atası olan Typica varyetesinin genetik binlerce doğal mutasyonunu bulmak mümkün hale geliyor. Öyle ki Etiyopya’daki genetik yapı dünyanın kalanı ile kıyaslandığında %99 oranında farklılaşıyor. 

 

Kahve sınıflandırılırken, bitkinin genetik kodlarına bakılıyor. Etiyopya aşırı derecede farklı çeşitlilik sunduğu için dünya klasmanında grup genetiğine oturtulamayan Typica mutasyonları da "diğer” diye adlandırabileceğimiz bir tip altında toparlanıyor. Bu tipin ismine ise Heirloom deniyor. 

 

Heirloom kategorisi birbirinden farklı Typica mutasyonlarını içerdiği için çekirdeklerin boyutu, yapısı da birbirinden farklılaşabiliyor. Hal böyle olunca da bir kahve kavurucusunun yeteneğini göstermesi için de ciddi bir fırsat sunuyor. 

 

Dünyada kahve ilk olarak Etiyopya’da 850’li yıllarda keşfediliyor. Bu muhteşem bitkinin bir içecek olduğu 50-100 yıl gibi kısa sürede anlaşılsa da ticaretinin yapılabileceği ise 1100’lü yıllarda Somalili ve Yemenli tacirlerin kahveyi keşfetmesi ile gerçekleşiyor. Etiyopya’da kahve diğer yetiştirici ülkelerden özellikle de kahve yetiştirmeye sömürgecilik döneminde başlayan ülkelerden çok daha farklı. Ülkenin büyük gelir kaynaklarından (Dış ticaret gelirinin yaklaşık %60’ı) kahve olmasına rağmen Etiyopya’da kahve yetiştiriciliğinin ana sebebi ticaret değil, neredeyse keşfedildiği günden beri kahve içilen ve tüketilen ülkede kahve hayatın bir parçası. 

 

Kahve yetiştiriciliğinin %98’i köylüler ve küçük çiftlikler tarafından yapılıyor. Kalan %2 ise devlet çiftliklerinde gerçekleşiyor. Latin Amerika ülkelerinde devlet desteği (eğitim, kredilendirme vb.) oldukça önemliyken, Etiyopya’da halk üretimi devlet üretiminden çok daha verimli sonuçlar veriyor. Bu da halkın kahvede ve kahve yetiştiriciliğinde yetkin olduğunun bir göstergesi. 

 

Hal böyle olunca 1980’lerde devlet tarafından oluşturulan ECTA (Etiyopya Kahve ve Çay Bakanlığı) ilerleyen dönemde eforunu daha çok pazarlama ve tanıtım tarafında kullanmaya odaklanıyor. Kahve dışında Etiyopya’nın tarım alanındaki diğer gelirlerini ise bakliyat, çiçekçilik, khat ve pamuk oluşturuyor. 

 

 

Nasıl İçilmeli / Demleme Yöntemi
Djimmah Kahvesini hem espresso gibi basınçlı demleme yöntemleri ile hem de filtre kahve makinesi, chemex ve v60 tipi filtre demlemelerinde rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Kimler Tercih Etmeli
Tadım notlarına baktığınızda Latin Amerika kahvelerine benzer bir tadım göreceksiniz. Alışılagelmiş asidik ve meyve tatları baskın Afrika kahvelerinden değil ama 1900 metrelerde yetişmiş olması nedeniyle yoğun bir lezzeti var. Latin Amerika kahvelerini seviyorsanız bunu da seversiniz, Afrika kahvelerinin yoğunluğunu seviyorsanız yine ilginizi çekecektir.

Kime Uygun Değil
Asidik ve meyvemsi notaların baskın oldu bir tat arıyorsanız size göre olmayacaktır.

 

Detay Sosyal Medya Paylaş
Kargo Yazısı
500 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERİNİZDE ÜCRETSİZ KARGO
İkonlar
  • 500 TL ÜZERİÜCRETSİZ KARGO
  • %100 GÜVENLİÖDEME SİSTEMİ
  • KREDİ KARTINA3 TAKSİT İMKANI
  • MÜŞTERİ HİZMETLERİ0850 473 78 27
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerezler